Архив метки: winners

Results of the competition

Результаты конкурса:

1 place:  3X1 / JAPA architects : Javier Ponce / Spain

2 place: Spartacus Alive / Richard Mitzman Architects LLP / UK

3 placeThe Building as a part of the Landscape / FRANCESCO ADORNI ARCHITETTO / ITALY

Сongratulations!

Победители конкурса (первые три места) получат именные дипломы и приглашения на Биеннале.
Все авторы, попавшие в шортлист получат именные благодарственные письма от губернатора Ярославской области.
Как только будет окончательно определён бюджет Биеннале, с победителем конкурса будут оговорены условия дальнейшего сотрудничества.

The winners (top three places) will receive personal invitations to the Biennale and diplomas.
All shortlisted authors will receive personal letters of thanks from the Governor of the Yaroslavl region.
Once the budget of the Biennale will be finalized, there will be determined the terms of future cooperation with the winner of the competition.


Spartacus Alive

Spartacus Alive / Richard Mitzman Architects LLP / UK, London

Spartucus Alive / Richard Mitzman Architects LLP

SITE   

The city of Yaroslavl, Russia is located 250km north east of Moscow on the M8 motorway, the link between Moscow and the Northern sea harbour of Arkhangelsk.

Yaroslavl has a population of 600’000 and is a large transport node, at the crossroads of a number of national and regional roads, railways, and waterways.

Yaroslavl is one of the “Golden Ring” cities, a group of historic cities that plays an important role in Russian History.

The city lies on the bank of the Volga River that forms the eastern boundary of the old city. The city is organised on a north south axis that is also constrained to the west by the motorway.

To the south of the historic city centre is the Kotorosl River, a tributary of the Volga. The intersection of these two waterways creates a peninsula that forms the southern edge of the city and is the location of the Spartacus Alive competition site.

Spartucus Alive / Richard Mitzman Architects LLP / 2

CONTEXT

The site is currently used as an open-air athletics track that has been excavated into the natural sloping contour of the area. The remaining perimeter earth banks create a sense of enclosure for the sunken sports arena and are used as grassed terraces to view the track and field events.

Adjacent to the site are the three historic churches of: St. Nicholas, Our Saviour and the Cathedral of theAssumption. These important landmarks are accessed along the pedestrian park walkway that links the peninsula with the Soviet square and the city centre. The park walkway runs parallel to the river and the alternative pedestrian access route along the riverside path. Public vehicular, servicing access and parking remain from the south and the existing western road network and train station.

Spartucus Alive / Richard Mitzman Architects LLP / 3

CITY SQUARE    

Prior to the development of the arena around the turn of the century, it is easily imagined, based on the levels of the surrounding building, that the site sloped gently from the parkland walkway down to the south west corner of the site. The site, prior to the arena excavation, would have resembled a city square, with perhaps with a central garden.  Читать далее


3X1

3X1 / JAPA architects : Javier Ponce / Spain, Barcelona

Proposal description: 3 X 1 , a new concept of building flexibility based on people’s connections — Revitalising currently unattractive public space, intensification and diversification strategy.Site within the UNESCO zone — Yaroslavl, a historical city with 1 000 years of history. Our goal is to respect as much as possible the historical layer at a depth near 1 m as well as the maximum height of 2 m. above the existing ground level, the upper edge of the ravine. We see this competition as a opportunity to transform the existing site into a new cultural HUB which integrates 3 different variants of the architectural design of the existing space.3X1 / JAPA architects : Javier PonceA proposal which focuses on connections and on how people is going to use it today and in the future .An architectural solution that incorporates in its design the site’s DNA and the surrounding elements(History, water and nature).All this within a sustainable and respectful approach to the site’s heritage and history.This is the main reason why we decided not to deepen into the existing level of the ravine (preserve historical layer intact), also in order to reduce the construction budget.A landscaped surface treatment of the ravine slopes is proposed (Pedestrian ways — local vegetation). The new building will knit together the surrounding areas via pedestrian pathways and new connection bridges.On the other hand, we aim to take the concept of “Flexible space” to another level, not only by creating a Building that can change its interior spatial distribution at any given time, but one that at the same time integrates in its overall design 3 different general objectives: to be a container for Culture (Museums-exhibitions-festivals), to become a Memorial site surrounded by nature and, during Winter, to transform itself into an Ice skating rink for the people. The Building plan layout is planned to be an exhibition-demostration continuos space, which can be subdivided in order to held different uses such as exhibitions, festivals, museums or congresses.3X1 / JAPA architects : Javier Ponce / 2

The Floor plan will held the Museum of local lore (MLL), the new Yaroslavl Museum of Modern art (YMMA) and the Museum of history of the city (MH). A new water mirror memorial will be located on the upper part of the Building. The Water mirror Memorial is a tribute of remembrance and honor to the Lokomotiv Yaroslavl plane crash victims .The names of each of the the players, coaching staff and flight crew of the Lokomotiv Yaroslavl tragedy are inscribed inside the reflecting pool as a powerful reminder. During Winter months, the water mirror will become an ice skating rink for the people.The design is highly sustainable, incorporating numerous passive and active means to reduce carbon emissions and contribute to create biodiversity.The challenge has been to ensure that this new 3 X 1 Cultural HUB meets the optimum design to position its performance as one of the foremost examples of building design in relation to sustainability whilst maximising the sense of comfort. We pretend the proposal to be a dynamic and inclusive one, where public space,the new building and the surrounding green consitute significant aspects of the area’s identity and attractiveness.The Project belongs to all. Implementation can be in small steps (Pashing strategy), but in the context of a viable long-term vision. Читать далее


The Building as a part of the Landscape

The Building as a part of the Landscape / FRANCESCO ADORNI ARCHITETTO / ITALY, Milan

The Building as a part of the Landscape / FRANCESCO ADORNI ARCHITETTO

A BUILDING AS A LANDSCAPE

Design principles

From our point of view, the proposed competition site is part of a larger park and of an articulated system, already rich with the monuments of interest, places of leisure and green routes coming up on the banks of the river. The built part of the city of Yaroslav it is the «scenic backdrop» and the border. We propose a building that belongs to this landscape system and it implements the connections and potentials of tourism and leisure. The project was therefore intended as the first proposal for public relations and full of possibilities. Not only a place of access to the new exhibition and conference guests, but also the square where you can organize shows, events, outdoor art exhibition, markets, commercial areas etc. … according to the needs of the municipality.

The idea behind the project was to use the existing morphology of the land to create a large square around which are organized, partly underground, all the functions: exhibition, conference or business. According to the isoghipses lines of the ground the square is open on one side to the view of the Church of Spasa Na Gorodu, while the other ends in a large amphitheater / staircase. In this way not only the building becomes a space that connects the park system and its various attractions rather than becoming an obstacle, but it also would keep the historical memory of the place fully preserving the existing morphology, in an attitude to great respect of the place.

The Building as a part of the Landscape / FRANCESCO ADORNI ARCHITETTO / 2

The architecture that ensued, explores the potential of the plastic section of the «ravine» reshaped in reinforced concrete and its variations in the form of stairs, steps, wall or slope. It ‘s easy to see the charm and power of the alternation of solids and voids that alternate or blend into the mass of concrete. The search for clarity of expression has alternated with surrender to the lure of spatial solutions that the project offered.  Читать далее