Mariel Cremlis — Social transforming house on the pond

Mariel Cremlis  / Athens, Greece /  Social transforming house on the pond

Мариэль Кремлис / Афины, Греция / Социальный трансформируемый дом на пруду

The objective of this project is to design a social house viewed as an art object.

My approach is derived from personal beliefs and feelings regarding architectural design.

I believe that man evolves, and architectural designs should adjust to these changes, and I also strongly believe that a designer should never ignore the importance of having a harmonious relationship between man and his environment.

I have designed a social house on the pond, comprised of two main areas/structures, each design substantiating the two aforementioned criteria.

Overall approach

I have chosen to work with the 2nd variant because it offers many more opportunities for me to emphasize my personal architectural point of view.

The first structure is a stable shell and all functions are adjustable according to the needs of the habitant. The entrance is on east side of the construction site. The main area orientated towards the landscape. It is purporsely designed to be autonomous. It is separated into a ground floor and a semi-detached second level. As we enter the house, we encounter a room with a large glass partition outside of which is a  wooden deck overlooking the pond. The main living area on the ground floor consists of living room and office which can be converted through easy-to-use mechanisms to a dining room and kitchen, respectively. A special structure fixed to the wall (in the form perhaps of a frame) camouflaging its real dimensions, can be unfolded with few moves, revealing a dining table as an extension from the wall. Separately, the office is a bench made of three main panels underneath which the kitchen equipment is hidden. By simply sliding two of the panels, the office is readily converted into a kitchen. On the ground floor there is also a bathroom next to the office/kitchen area to economize on the piping.

Access to the upper level is with metallic ladder-type steps capitalizing on economy of space. The steps lead to the bedroom area. Here, again a glass partition separates the bedroom from another wooden platform.

The second structure is subtly separated from the first structure, using two steps thus creating a new level. Its internal use is flexible and can be defined by the resident’s changing needs. It can be used as an extension to the living room or as an extra bedroom area or even as an inert covered area. Here, the architectural focus is given to the use of the outershell of the structure where every single side has the capability of transforming. This focus is key to strengthening the dialogue between man and nature. Thus man becomes one with the environment to whichever degree he desires. The east wall is actually the entrance ( a door which can be opened or closed!) from the main house to the complimentary area. The north side is a sliding structure, readily opened creating an association with the existing building next door. The west side is a glass partition which unfolds thus bringing us closer to nature. The south side wall is actually a wooden hatch door which can be lowered to the ground parallel to the neighbouring wooden deck, where a gunwale is lowered to create a connection between the two decks thus making the entire platform one autonomous body.

(35)

Mariel Cremlis — Social transforming house on the pond: 7 комментариев

  1. Уведомление: Archi Art
  2. Уведомление: Architecture News
  3. Уведомление: Simon Rastorguev
  4. Уведомление: Architecture News
  5. Уведомление: Archi Art
  6. Уведомление: Gharr

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *