Escape

Escape / DIS – design I stadsrummet / Sweden, Stockholm | Gothenburg / Архитектурный объект

Escape

Purpose: To provide a social meeting point in public space, as well as place to escape the hectic urban flow.

Escape /2

Concept of the project: A hybrid between the ancient amphitheatre and a traditional gazebo. Semi-open / semi-closed structure to meet the task of accessibility, and the conflict of privacy contra openness.

Цель проекта — обеспечить место встречи в общественном пространстве, где можно избежать шума и суеты городской жизни.

Павильон «Побег» — это гибрид античного амфитеатра и традиционной беседки. Полуоткрытая конструкция для обеспечения лучшей доступности и разрешения конфликта между приватными и общественными пространствами.

Три яруса сидений и три открытые стороны приглашают горожан к общению: приготовить мясо на  гриле, поговорить о погоде или пофлиртовать; организовать открытую лекцию или просто обсудить проблемы города, архитектуры, современного искусства; отдохнуть и получить новый заряд энергии. «Побег» — это политическое понятие в городской социальной жизни, где каждый день мы встречаемся с бесконечным числом потребностей.

Амфитеатр — это открытая конструкция с рядами сидений вокруг центральной зоны-сцены. Беседка — это небольшое здание с декоративной крышей. «Побег» объединяет элементы этих двух конструкций, создавая полуоткрытую-полузакрытую структуру. Окружность амфитеатра разрезана на сегменты-трибуны, направленные к открытому центру. Кроме того, предусмотрены навесы над сидениями.

Павильон предназначен для людей с различными потребностями. Входы и центральная арена оборудованы с учетом габаритов инвалидных колясок, самый низкий ярус имеет высоту, рассчитанную на людей с ограниченной подвижностью. Продумано особое освещение конструкции, чтобы сделать павильон более привлекательным и подчеркнуть его форму в темноте.

Конструкция создается из легкодоступных материалов. Несущая конструкция выполнена из стандартных размеров дерева, навесы покрыты фанерой из березы. Чтобы сделать процесс строительства интересным, планируется, что форма будет возводиться медленно, в три этапа.

Escape /3

Technical description: 

Construction wood (45*45/45*95/60*60/95*95 mm) 150 m

Exterior plywood (15/21 mm) 50 sqm

Paint, exterior, 25 l

Screws, brackets

Lighting, 6 fittings

Cables

The structure can be assembled on site with basic building tools (mitre saw, table saw and screw driver).

Escape /4

The estimated cost of the project: Approximated cost 2750 USD

Escape /5

Concept & explanatory notes

“Escape” is a contemporary pavilion, a hybrid between the ancient amphitheatre and a traditional gazebo. With its three centre-directed sections of tiers and three open sides it is an invitation for citizens and
festival visitors to gather. To fire up a grill, to talk about the weather or flirt, to arrange lectures and have conversations on urban space, architecture, feminism, or to rest and retrieve new energy. Escape is a political word in an urban society where we meet an infinite number of expectations everyday.

The amphitheatre is a large, open-air structure with rows of seating surrounding a central performing area. The gazebo is a small building with a decorative roof, but instead of entertainment the focus of the facetted or circular pavilion is to socialize and enjoy a view. “Escape” unites structural elements from these two venues, ending up in a semi-open / semi-closed structure. The full circle of the amphitheatre has been cut in slices, leaving three stands directed towards an open centre. The stair shape of the stands is reflected to create roof sections, which gives the structure a sheltering function.

Open and welcoming, but at the same time the stairs and the pillars clearly define the space and indicate safety. A place for conversation, it offers a sense of privacy without shutting the surroundings out.

“Escape” is designed to provide a social meeting point in public space. Small groups of people can easily share the place. It is also possible to host a festival event (a lecture, performance etc.) in the structure, using the centre or one of the three stands as a stage.

The pavilion is also designed to be accessible and inviting to people with different needs. Openings and centre area are fitted for wheelchairs and the lowest tier has a height adjusted for people with limited mobility.

There is lighting incorporated in the structure to make it appealing and enhance the shape when it is dark. The extra light is also an important aspect of accessibility, by making the area safer at night.

To make the structure cost efficient it is built from basic, easily accessible materials. The bearing construction is made of standard dimensioned wood and both seating and roof are covered with birch plywood. The exterior paint makes it durable for at least one year. Most of the joints are simply screwed together, with extra support from metal brackets in some cases.

To make the building process interesting the shape is slowly revealed in three steps. The only tools needed for assembling the structure is a mitre saw, a circular saw and a cordless screwdriver.

Author:

Jonatan Lennman has a background in furniture and product design. He graduated from Beckmans College of Design in 2009, BFA in Product Design. Anna Tidefelt has a background in furniture design and cabinet making and graduated from HDK (The School of Design and Craft at Steneby) in 2009, BFA in Furniture Design and Cabinet Making.

Jonatan and Anna met at Konstfack (University College of Arts, Crafts and Design) in 2011, during a 7,5 ECTS course called Going Public. This changed the path for both and moved them towards design for public and urban spaces. Soon they started a collaboration which is now called DIS – design in urban space, working with urban objects in the scale inbetween furniture and building.

Escape: 2 комментария

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *