Архив метки: Serbia

Dream of Nutcracker

Dream of Nutcracker / Marija Cvejić, Sladjana Cvejić / Belgrade, Serbia / Лэнд-Арт объект / shortlist

Dream of Nutcracker

Purpose:   Multifunctional, recreation, education, culture.

В основу проекта положена концепция создания искусственного ландшафта для организации динамичной, комфортной, многофункциональной и безопасной для всех среды, где все кажется возможным. Изначально идея родилась из желания сотворить яркое, красочное, почти сюрреалистическое пространство, где пересекаются возможности, где природное окружение вовлечено в игривую атмосферу детской мечты. Важно также сохранить баланс между богатым историческим наследием и футуристическим дизайном, сомасштабным человеку.

Для приятной вечерней прогулки с семьей необходима парковая зона, предлагающая больше, чем просто пассивное времяпрепровождение. И данная территория, кажется, идеальна. Мягкие, струящиеся формы пешеходных дорожек, дополненные скамейками, ведут посетителей через затененную зеленую зону, окруженную пространством для активного отдыха и безопасными детскими игровыми площадками, мини-площадками, полностью открытыми и ориентированными на объекты исторического наследия с памятником в качестве центрального элемента. Эта искусственная созданная среда становится своеобразной  аудиторией, пригодной для проведения лекций, концертов и мультимедийных презентаций: таким образом парк может использоваться и для организации общественных мероприятий.

Проект охватывает всю поверхность предлагаемой территории и представляет  собой пространственно и функционально активированную площадку с бетонным и деревянным покрытием, с обширными зелеными зонами. Нашим основным намерением было сохранить как можно больше деревьев, одновременно создав искусственные пейзажные решения, дающие посетителям возможность выбора времяпровождения в разное время года и суток. Пространство может быть временно активировано при помощи установки пригодных для переработки шаров из ПВХ для игр детей. Красное дерево или сосна используются для сооружения рампы для катания на коньках, которая устанавливается прямо на песке, без дополнительной подготовки площадки.

Это место открывает возможности для дизайнера:

— визуально адаптировать пространство так, чтобы не было ощущения его большой площади;

— использовать максимум свободных пространств;

— трехмерно активировать пространство;

— сакцентировать особое внимание на пешеходном движении, интегрируя его образы в дизайн.

Каждый элемент (скамейка, дорожка, газон, бассейн с фонтаном, памятник) является частью большей мозаики, и, в то же время, не отвлекает от общей картины. Основные руководящие принципы – мобильность и гибкость – играют значительную роль, с точки зрения качества проектирования.

Композиция визуально и пространственно открывается на север, в сторону традиционных элементов. Но, с другой стороны, от центра композиции вокруг памятника пути ведут к функционально оформленным нишам, выполненным в виде «карманов».

Concept of the project:

Basically, concept is artificial design set as result of social challenge for providing dynamic, enjoyable, multifunctional and overall safe environment for everyone where everything seems possible. Originally the idea started with desire for unveiling vivid, colorful almost surreal space where all possibilities intersect while, at the same time, drawing nature into playful ambient of childlike dream.

Pleasant afternoon for family to spend would require park area that provides more than just passive walk and proposed site seems perfect for design that offers much more. Fluently shaped path followed by benches, leads visitors through shaded green area, surrounded with spaces for active recreation and safe spaces for children, all the way to the mini- square completely open and oriented towards objects of heritage with monument as central element. Specific extension of this artificially shaped environment is auditorium, partly hidden and aimed for lectures, concerts and multimedia presentations. That way space is additionally activated for public events, but spatially it’s 3- dimensionally double challenged as artificial hill and space for children to play and for winter activities.

Dream of Nutcracker /2

Technical description:  Project covers entire surface of the proposed location. Represents both spatially and functionally activated area covered by materials such as concrete and wood with dominant green areas. The intention was to keep as much trees as possible, while creating artificial landscape solution that would provide users with possibility of choice during day, night and different periods of the year. Spaces would temporarily be activated with installation of recycled PVC balloons, mainly for children. Redwood or pine would be used for skating ramps without additional construction, landed directly on sand.  Читать далее Dream of Nutcracker

THE HEDGEHOGS PAVILION

THE HEDGEHOGS PAVILION / Iva Markovic, Jovana Petrovic / Serbia, Belgrade / Архитектурный объект / Shortlist

THE HEDGEHOGS PAVILION

Purpose: Architectural object

THE HEDGEHOGS PAVILION /2

Вдохновение для проекта «Павильон еж» мы нашли в сербском историческом наследии:  конструкция флигеля (по-сербски — vajat) типична для сельских домохозяйств, в которых молодожены начинают совместное хозяйство.  Особенность «vajat»- это размер здания: это жилище, вмещающее двуспальную кровать, весь «дом» при этом поднят над уровнем земли, как бы к небу, что позволяет молодоженам перемещать свое жилище туда, куда они пожелают. Таким образом, у них появляется личная жизнь, они независимы от родственников.

Основной идеей для павильона в Ярославле является создание пространства для побега от повседневной городской жизни на природу.

Concept of the project:  Inspiration for project “THE HEDGEHOG`S PAVILLION” we found in Serbian build heritage, precisely in outbuilding (Serbian, vajat) of rural household, in which newlyweds together first started their life. What’s interesting about “vajat” is that the dimension of whole building is dimension of double bed size, and whole “home” is on construction lifted from the ground on some kind of skies, allowing newlyweds to move their home wherever they like. In such a way, they will have privacy from their relatives.

THE HEDGEHOGS PAVILION /3

The main idea for the pavilion in Yaroslavi is to create space for escape from everyday urban life in nature with “Moving hedge”

Читать далее THE HEDGEHOGS PAVILION

Homes Sweet Homes

Homes Sweet Homes / Iva Markovic, Jovana Petrovic / Serbia, Belgrade / Архитектурный объект

Homes Sweet Homes

Purpose: Architectural object/ Pavillions for everyone

Homes Sweet Homes /2

Concept of the project:  

The main idea of this design is to introduce a home atmosphere of everyday life of people  from Jaroslav to a public space, and convey their messages on how people feel in their homes. Borrowing children`s visual representation of the family house whose visual terms are introduced into to the park. With this architectural concept, authors are inclined to initiate the idea of ​​architectural education of population, where their involvement in the program is to promote architecture of everyday life going through the activity of decorating, spatial organization and realization of individual space (house/pavillion). It is also encouraged that users donate the necessary furniture for the pavillions, so they can organize the new spaces themselves. In addition, it would be allowed to exchange the donated furniture, and in that way we can have an understanding of the architectural styles of the inhabitants of this Russian city. Читать далее Homes Sweet Homes

FREE GALLERY

FREE GALLERY / Iva Markovic, Jovana Petrovic / Serbia, Belgrade / Архитектурный объект

FREE GALLERY

Purpose: Architectural object

FREE GALLERY /2

Мы живем в быстро меняющемся мире стремительных решений и фрагментированных мыслей. Процесс творчества и художественный опыт дают нам возможность остановиться. Произведения искусства возбуждают эмоции внутри нас и помогают нам исследовать и интерпретировать то, что мы чувствуем. Понимание собственных чувств помогает нам исцеляться, развиваться и совершенствовать себя.

С одной стороны, искусство вдохновляет критическое мышление и помогает общению, с другой стороны  важно поощрять и давать творческим людям возможность показать свое творчество.

Основной идеей для павильона в Ярославле, является создание пространства для мышления, самовыражения, взаимодействия и обучения горожан, неважно, являются ли они художниками или зрителями. «Свободная галерея» — это доступная для всех художественная точка общественной жизни. В павильоне предполагается размещать выставки и давать возможность собираться людям с общими художественными интересами. Местные жители должны быть сами включены в организацию мероприятий в павильоне, что повлечет завязывание знакомств, развитие социальных связей и расширение кругозора. Расположение будущего объекта  подчеркивает его цель и доступность, форма и материал вписываются в ландшафт парка. Кроме того, его геометрическая форма будет привлекать внимание потенциальных посетителей.

Concept of the project: 

We live in a fast-paced world of quick decisions and fragmented thoughts. Creating and experience  art allows us to slow down. Viewing the art of others can give rise to emotions within us and help us explore and interpret what we are feeling. Understanding our emotions can help us heal, grow and improve ourselves.

Читать далее FREE GALLERY

Jelena Knežević — Black Box

Jelena Knežević,  Dušan Tasić,  Boris Mićić /  Belgrade, Serbia / Black Box

Елена Кнежевич, Душан Тасис, Борис Мичич / Белград, Сербия / «Чёрная коробка»

Project description for Social Housing Revolution competition

1. Location and orientation

The house is located on territory of city of Yaroslavl, on a site bordering the lake, near the river Volga. The house is positioned on the south-west direction of the site, with longer — main facade oriented that way, because of the amount of sunlight present.

2. Capacity and area

The house is a two-storey building and provides two apartments with homing capacity of 3 (4) people, with each apartment area of 22.52 m2, which makes the total area of 55.64 m2. The project provided conversion the existing bathhouse and its re-use as home bathrooms. In case of exceeding the limits of budget construction costs it is suggested and predicted to build ground floor only.

3. Form

Black Box is designed to stand as a simple cubic form with combinations of large window areas in order to obtain large amounts of sunlight, especially in winter months, with a goal to meet all functional and formal parameters. The choice of rectangular shape was determined by the demand for a solution whose construction would be easy, fast, efficient and cheap, therefore we believe that the extended cube meet this important requirement.

4. Structure

The basic structural system consists of concrete single foundations conceted with concrete beams and a wooden skeletal system. South-western corner of the facade of the building has a separate structural system made of aluminum frames, which thus stiffens the field between the wooden and concrete construction work. Roof has gabled structure form with slope angle of 15 degrees.

5. Materials

External walls are covered with vertical wooden panels with black polish, while the interior walls are painted white. Tiles in all kitchens, bathrooms and toilets are designed to be black, to match the façade. The final layer of the ground and first floor is parquet. Dark asphalt shingle is providing the roof covering, at the same time complementing the story of the Black Box.