Война Грибов – War of the Mushrooms

Война Грибов – War of the Mushrooms / Dennis Lassche / The Netherlands

Война Грибов – War of the Mushrooms

В старые-стародавние времена царь Горох воевал с грибами. Гриб боровик, над грибами полковник, под дубочком сидючи, на все грибы глядючи, стал приказывать:
— Приходите вы, белянки, ко мне на войну!

Отказалися белянки:
— Мы — столбовые дворянки! Не пойдем на войну! — Приходите, вы, рыжики, ко мне на войну! Отказались рыжики:
— Мы — богаты мужики! Не пойдем на войну!
— Приходите вы, волнушки, ко мне на войну! Отказалися волнушки:
— Мы, волнушки, — старушки! Не пойдем на войну!
— Приходите вы, опенки, ко мне на войну!
Отказалися опенки:
— У нас ноги очень тонки! Не пойдем на войну!
— Приходите, грузди, ко мне на войну!
— Мы, грузди, — ребятушки дружны! Пойдем на войну!

Война Грибов – War of the Mushrooms / 2

There is a tendency in the world and also for this site in particular, that buildings tend to become simple box-like structures. A standardization of space is taking place for many decades.

Humanity is so much more then a mere repetition of similarities. People and certainly the Russians are very colourful indeed.This is not too much represented in the current building blocks.

Война Грибов – War of the Mushrooms / 3

Russian folklore is very important in the history of the country and mushrooms are very connected with the spirit of the people. Gathering of mushrooms is a yearly tradition and it attracks many people.

In the green dense Russian forrests, the mushrooms give some colour to the monotony (of green). They invade and take over, they thrive on the ‘leftovers’ from the forrest.
In the grey cities something similar is taking place: the monotony (of the grey) and boxed life of a city has to be dealt with.

Война Грибов – War of the Mushrooms /  4

This is presicely why I propose not a standard shaped attachment to the restaurant, but instead a collection of spaces. These spaces together form a whole and take the surroundings into the architectural language.

The monotony and the boxed life has to be invaded, just like the mushrooms invade the forrest. The war of the mushrooms has started!

The cells consist of wooden structures (planks) ingenuisly connected.The material mainly consists of wood (it is recommended to use the Accoya-technique, or something similar for the purpose of sustainabilty of the wood) and glazing. On the top of each cell are wooden panes, which block the sun in the hot summer and let the sun peak through in the cold winters.

author: Dennis Lassche

It is also possible to modify the design in the future for further expansion. In this way the concept adds to its sustainable character.
The access is a raised and prolonged stair-system. It has two sides: a summer side (concrete blocks) and a winter side with raised metal grids in order that the snow can fall through. The winter steps can be turned into a flower garden in summer.